Cerebellar Ataxia

Corona

 

Ontstaan van het Coronavirus

Sinds het begin van 2020 worden we geconfronteerd met de Covid-19 (corona-) pandemie. Een virus welke zijn oorsprong vindt in China en afkomstig is uit een dierlijke gastheer. Deze corona variant is een zoönose, dit is elke ziekte of infectie die van nature overdraagbaar is van gewervelde dieren op mensen.

Dus laten we hierbij alle krankzinnige complottheorieën over corona gemakshalve terzijde schuiven. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen door de beschikbare data omtrent het genoom van de ons bekende coronavirus-stammen te bestuderen dat het huidige Covid-19 (corona-) virus door natuurlijke processen is ontstaan.
Hoe dan ook, ieder van ons zal op de een of andere manier, in welke vorm dan ook, vroeg of laat, met dit virus geconfronteerd gaan worden.

 

Canine Coronavirus

De eerste keer dat ik zelf met de term corona geconfronteerd werd is alweer een paar jaar geleden. Terugkomend van een internationale hondenshow uit het buitenland bemerkten we dat 1 van onze showhonden fysiek niet in orde was. Eenmaal thuis aangekomen linea recta naar de dierenarts. Na een aantal testen kregen wij destijds te horen dat onze hond besmet was met het coronavirus.

Het bleek het “Canine Coronavirus” (CCOV groep 1) zijn. Het “Canine Coronavirus” (CCOV) is een zeer besmettelijke darmziekte. Om een lang verhaal kort te maken. Het beïnvloedt/perforeert de dunne darm, wat maakt dat de hond niet de benodigde voedingsstoffen uit zijn voedsel kan opnemen, uitdroogt, en uiteindelijk zal overlijden wanneer deze niet behandeld wordt. Vooral puppy’s en jonge honden zijn kwetsbaar voor dit virus.

 

Isolatie

Vervolgens hebben we direct de besmette hond geïsoleerd van al onze andere honden. Destijds zat de schrik er goed in, mede door het feit dat er zojuist pups geboren waren. Zouden de pups eenmaal geïnfecteerd worden met dit virus, dan zou dat absoluut funest geweest zijn voor ze.
Een totale desinfectie van woonruimtes, kennels, en voertuigen volgde. Dit om de kans van verspreiding van het virus te minimaliseren. Na een aantal weken in quarantaine te zijn geweest kwam onze showhond weer gezond en wel terug naar onze kennel.
Ondanks dat ze volledig hersteld was zijn we in de 4 daaropvolgende maanden uiterst voorzichtig geweest om haar in contact te laten komen met de andere honden uit onze kennel. Dit omdat er theoretisch gezien een mogelijkheid is dat ze het virus voor in totaal 6 maanden kan verspreiden.

 

Canine Corona vergelijkbaar met milde Parvo

De “Canine Coronavirusinfectie” is het beste te vergelijken met een milde Parvo infectie.
Vergelijkbare klinische symptomen, maar een veel mildere impact op de hond.

 

Tweede type Canine Coronavirus

Onlangs is er een tweede type van het “Canine coronavirus” geïdentificeerd (Groep II). Het is aangetoond dat deze variant infecties veroorzaakt aan de luchtwegen bij honden. Dit virus staat bekend als het “Canine Respiratory coronavirus” (CRCoV).
Dit virus werd voor het eerst geïsoleerd in het Verenigd Koninkrijk in 2003, maar uit recente studies is gebleken dat CRCov blijkbaar al aanwezig zou zijn sinds 1996.
Het schijnt dat de virusstam van CRCov gelijkenissen vertoond met de menselijke Corona variant.

 

Kroon vorm

Het coronavirus ontleent zijn naam aan zijn vorm. Onder een microscoop ziet men een ring met uitsteeksels met een bolletje erop.
Hierdoor lijkt het virus op de bovenzijde van een kroon (Latijn: corona).
Zoals eerder beschreven in dit hoofdstuk, zijn er diverse soorten coronavirussen, elk invloed hebbend op een ander specie, waaronder ook de mens.

 

Canine coronavirus niet hetzelfde als COVID-19

Het punt welke ik graag wil aanhalen hier is dat het “Canine coronavirus” (CCoV) zeker niet hetzelfde virus is als het SARS-CoV-2 beter bekend onder het brede publiek als het “nieuwe” coronavirus (COVID-19). CCoV heeft geen invloed op mensen. En vice versa.
De CCoV variant veroorzaakt ernstige gastro-intestinale problemen bij honden, dit in tegenstelling tot de COVID-19 welke een infectieziekte is veroorzaakt door het “Severe acute Respiratory syndrome coronavirus 2” (SARS-CoV-2) bij de mens.

 

Wetenschappelijk bewijs

Diverse microbiologen en virologen, welke deze coronavirussen sinds tientallen jaren bestuderen vermelden dat er tot op heden geen wetenschappelijk bewijs is gevonden dat de mens dit virus kan overdragen op onze huisdieren, of dat de mens het virus kan ontvangen van hen.

*** Geciteerd door Dr. John Williams MD, Afdelingshoofd Kinder Infectieziekten aan de Universiteit van Pittsburgh School of Medicine, waarbij het onderzoek toegespitst is op het fundamentele en klinische onderzoek van respiratoire virussen.
*** Geciteerd door Dr. William Schaffner MD, expert op het gebied van besmettelijke ziektes, professor op het gebied van preventieve geneeskunde en infectieziekten aan de Vanderbilt University School of Medicine in Nashville ***

Daarbij voegde Dr. Schaffner toe: “We hoeven ons geen zorgen te maken over onze huisdieren. Dit virus heeft het momenteel voorzien op de mens en de informatie welke voorhanden is geeft aan dat het virus zich momenteel niet verspreid onder huisdieren en boerderijdieren,”

En tenslotte werd door Dr. Williams het volgende geciteerd: “In theorie, als een patiënt, geïnfecteerd door het virus, aan zijn neus wrijft, en vervolgens een cluster van virussen aan zijn hand heeft, om vervolgens zijn hond te aaien. En vervolgens een familielid dezelfde hond aait, op **exact** dezelfde plaats, en dan aan zijn neus wrijft, dan **misschien** bestaat er de mogelijkheid dat het virus doorgegeven wordt.
Maar als er in een huis samengeleefd wordt met iemand welke geïnfecteerd is, de risicofactor die desbetreffende persoon betreft, niet het huisdier.” voegde hij eraan toe.

 

Vaccin

We hopen en bidden dat een vaccin voor de mens tegen het corona Covid-19 virus spoedig zal worden gevonden. Alleen dit vaccin kan voorkomen dat wij mensen ziek worden. Het vaccin ontwikkeld voor de bestrijding van het “Canine Coronavirus” voor onze honden werkt alleen voor het CCoV type coronavirus. Helaas is dit vaccin is niet effectief voor de preventie van COVID-19, welke van toepassing is op ons mensen.

De meeste vaccinologen denken niet dat dit vaccin klaar zal zijn binnen 18 maanden vanaf het tijdstip dat het onderzoek gestart is. Het maakt weinig uit hoe snel en hard eraan gewerkt wordt, dit is een proces welke gewoonweg tijd vergt. En er uiteraard van uit gaande dat er geen haperingen zullen plaatsvinden tijdens het onderzoek.

 

Dus in de tussentijd, stay safe, keep well…en geniet van uw honden!

Share This